Enligt Martin Källström innebär inkubatorsprocessen på Lead att ett nystartat bolag gör saker i rätt ordning och att viktiga fallgropar och frågor hanteras tidigt i processen.
– En inkubatorsprocess är ”lean startup” rakt av. Man måste först ut och prata med kunder och man får saker på sitt bord som man måste göra först, till exempel ägardirektiv och planer på ett och fem år. Om man är ett grundarteam är det mycket man tror att man är överens om.
– Jag är trött på gnället som finns kring det svenska innovationssystemet. Jag lägger min energi på att förstå det och hur jag ska övertyga dem om att satsa på mig. Jag är inte ute efter att reformera det.
Samtidigt finns det saker som går att förbättra för att ytterligare förstärka entreprenörslivet i Mjärdevi Science Park. Området är förknippat med storbolagskänsla, enligt Martin Källström. Och efter klockan fem är hela Mjärdevi en ganska tom plats.
– Efter tre går det inte att gå ut och ta en kaffe här. Ska man käka middag är det Onlinepizza som gäller (också grundat i Linköping, red. anm.). Det finns inte riktigt någon after work-kultur, men det är inte en avspegling av Linköping som helhet. Det som saknas är en kritisk massa. I Stockholm kan man alltid hitta någon när man går till ett kafé och det finns en del workspace-ställen.
För de bolag som sitter på Lead uppstår dock en del informella möten och Martin Källström är nöjd med att kunna ventilera både frustration och glädje med andra entreprenörer hos inkubatorn.
– Det kan dock späda ut den sociala samvaron inom bolaget och det måste man tänka på. Det är viktigt att samla det egna företaget och hitta på aktiviteter också.
Tvärs över gatan från Lead finns Innovationskontorett. Den speciella stavningen är ett sätt att markera att det var det första innovationskontoret som startades efter regeringens satsning på innovationskontor på flera platser i Sverige under 2010. Målet är att skapa en bro mellan universitetsvärlden och näringslivet och stimulera forskare och studenter att skapa företag utifrån kommersiella forskningsidéer och innovationer. Det sker också en omfattande samverkan med kommun, näringsliv och de olika aktörer som en företagare kan tänkas ta kontakt med.
– Förut fanns fjärde storstadsregionen och Growlink, men nu jobbar man under hatten East Sweden Business Region (ESBR). Man jobbar intensivt för att få ett samordnat system så att om ett företag till exempel kontaktar Almi ska de kunna hänvisa till andra aktörer om det behövs, säger Johan Lilliecreutz, vd för Innovationskontorett.
För Innovationskontoretts del handlar det i första hand om att coacha en forskare eller student från idé till eventuell kommersialisering. Det är steget innan en plats hos till exempel Lead kan vara aktuell.
– Om du som forskare har en idé har vi en tydlig process där vi jobbar med dig som forskare. Det är en blandning mellan att investera vår egen tid och att ta mindre kostnader som licenser eller undersökningar.
Innehållsförteckning
150 000 invånare.
Sveriges femte största kommun.
En gammal regements- och residensstad som på senare år mest gjort sig känd som industristad med Saab flygplanstillverkning och Ericsson AB som två av de större aktörerna.
Linköpings universitet har cirka 28 000 studenter, 3 800 anställda och över 100 utbildningsprogram.
Mjärdevi Science Park rymmer 260 företag och cirka 6 000 anställda.
Universitetssjukhuset är ett forsknings- och undervisningssjukhus.
Christian Berger, vd på Lead, listar tre saker som krävs för en lyckad inkubatorsverksamhet:
1. Ett bra inflöde av entreprenörer och företag.
2. Jobba strukturerat och avkoda kunskapen från individen för att skapa ett strukturkapital.
3. Människorna gör all skillnad. Att ha ett bra gäng medarbetare och affärscoacher är den absolut största nyttan.
Under vecka 45, i år den 4-9 november, läggs fokus på innovation och entreprenörskap i Linköping och Norrköping på olika sätt. Deltagarna träffar innovatörer, entreprenörer, studenter och forskare och målet är att skapa möten mellan universitetsvärlden, näringslivet och entreprenörsvärlden.