Började som ett forskningsprojekt
– Vi hade inte funnits om inte innovationssystemet funnits. Företaget startade som ett forskningsprojekt från universitetet. Ett gäng matematiker började undersöka om man kunde ta matematiken till hjälp för att lösa schemaläggning för vårdpersonal. Efter några år insåg man att det fun­gerade och då började grundarna nysta sig in i innovationssystemet och hittade vägar för att söka medel, men också för att kommersialisera projektet, säger Katarina Nyhammar, vd Schemagi.

– Det började 2006 och 2010 blev det ett bolag som hamnade hos Lead. Efter ett halvår började man leta efter en extern vd och då kom jag med i bilden. Vi hade de första betalande kunderna redan efter ett par månader, men vi är fortfarande inte lönsamma totalt. Innovationsbron har gått in som delägare och har varit avgörande för att vi finns. Linköpings universitet har ett holdingbolag som också har gått in och stöttat. Nu söker vi efter mer kapital för att kunna satsa.

– Entreprenörskapet har en del att göra för att ta plats i offentligheten. Vi har till exempel svårt att få vår lokaltidning Östgötakorrespondenten att skriva om det som händer här. Linköping är en lagom stor stad. Den är tillräckligt stor för att allt ska finnas, men det är också lätt att ta sig till ­andra ställen. Kommunen är aktiv och de senaste­ tio åren har man kommit igång med att få Linköpingsborna att vara stolta över sig själva.

”Det är en isolerad ö”
För tre år sedan startade Ellinor Eineren företaget Agricam, uppbackad av två olika ägarbolag och grundare med bakgrund från både forskning på FOI och lantbruksvärlden. Den första produkten från Agricam löser ett problem som kostar mjölkindustrin 400 miljoner kronor varje år, nämligen juverinflammation hos mjölkkor. Genom kameror, avancerad bildbehandlingsteknik och larmsystem kan sjukdomen upptäckas tidigt och behandlas utan antibiotika, vilket gör att produktionsbortfallet i form av kasserad mjölk minskar radikalt.

– Under det första året säkrade jag produkten med patent, började leta riskkapital och så kom jag in här på Lead. Då hade man en viss mall man skulle följa. Man blev slussad till Almi och sedan Innovationsbron. Jag tror att det är bra att man får en viss vägledning när man är novis, däremot passar inte modellen för alla typer av bolag, säger Ellinor Eineren.

Hon är själv från Linköping ursprungligen och har alltså valt att stanna kvar i staden, för studier på universitetet och nu som vd för Agricam.

– Varför jag har stannat i Linköping är nog för att jag har familjen här. Jag har gått på universitetet här, men jag har också en stor dragning att prova Stockholms­livet. Jag tror att det är viktigt att inte se tillbaka i backspegeln och känna att man inte testade det livet. Sedan finns det fördelar med att stanna kvar i den här miljön. Jag är tacksam för den och jag är tacksam för den resa jag fått göra.

Ellinor Eineren beskriver Linköping som tre isolerade öar och bekräftar samtidigt att det finns en del trösklar att ta sig över, både för bolag på Mjärdevi Science Park som vill nå ut till studenterna på universitetet och tvärtom.

– När man växte upp här var man alltid inne i stan och bodde i stan. När man började på universitetet flyttade man upp till en helt ny värld, helt avskalad från stan, som en egen ö. Efter den perioden flyttade jag upp till Mjärdevi. Det är nästa ö och den är också helt isolerad, konstigt nog.

För att få studenter att vilja bli entreprenörer tror Ellinor Eineren att det måste bli möjligt att tjäna pengar från dag ett.

– Man ska inte ha en utvecklingsperiod på tre år och följa en mall bara för att den ska följas. Har man inte möjlighet att träffa en kund på ett år, är det värt det? Det handlar om att kunna sälja för att sedan förbättra tekniken och göra olika versioner. Man ska ha betalande kunder från dag ett.