Den första mars 2013 arrangerades den fjärde upplagan av National day of unplugging i USA. Människor över hela USA valde då att avstå från att vara uppkopplade och använda digitala verktyg under ett dygn. Eventet, som får mycket uppmärksamhet i teknikmedier och bloggar, startades av den ideella judiska organisationen Reboot 2010.

Reboot, vars motto lyder ”slowing down life since 2010”, ligger också bakom The Sabbath manifesto, som legat till grund för National day of unplugging. Det är en uppmaning till att så ofta man kan och vill under ett dygn koppla bort teknik och fokusera på familj, vänner, uteaktiviteter, mat och vin. Manifestet är inspirerat av den judiska vilo­dagen men riktar sig till alla, oavsett tro, och tanken är att alla som är intresserade av konceptet väljer en nivå som passar dem och följer de principer som de tycker är meningsfulla. En del kopplar ur en gång i veckan medan andra gör det en gång i månaden eller en gång om året.

– Det här skapades för att hjälpa människor att förstå att de behöver en balans. På inget sätt är vi anti-teknik. Vi ser värdet och fördelarna med ­tekniken. Men vi tror att genom att ta en paus får man något tillbaka genom att man återfår kontakten med sig själv, världen omkring oss, sin familj och vänner. Och man ser tydligt hur beroende man är av tekniken, det är en viktig komponent. Det är bara genom att ta en paus som du kan se hur beroende du är, förklarade Tanya Schevitz, program- och kommunikationskoordinator på Reboot, i podcasten PBS Mediashift i juni förra året.

Vi gillar teknik
Mer internet är bättre. Vi har de senaste åren relativt konsekvent argumenterat för en ökad användning av digitala verktyg och kanaler. Vi har hurrat för de bra sakerna och önskat att fler skulle ta till sig kraften i och möjligheterna med webben, tekniken och de sociala ­medierna.

Detsamma gäller också i hög grad den sfär vi ­verkar inom och tillsammans med, det vill säga de bloggare, branschpersoner och företag som vi inspireras och lär oss av. Tillsammans har vi missionerat om de digitala möjligheterna. Vi har fokuserat hårt på de positiva förändringarna, för att det behövts.

Men de senaste åren har en slags motrörelse fått fäste, både i Sverige och i världen. En känsla av att det kan bli för mycket av det goda. Att mer kanske inte alltid är bättre och att vi mer noggrant bör utvärdera hur vi använder de digitala verktygen. Och hur verktygen använder oss.

Det betyder dock inte – och det här är viktigt att komma ihåg – att varken vi eller någon som citeras i den här artikeln tycker illa om tekniken i sig. ­Eller att tekniken skulle vara dålig. Det handlar snarare om att bli bättre på att förstå hur vi ska använda tekniken smartare, för att nå ännu längre.

Om hur den uppkopplade världen påverkar
En röst som förespråkar en översyn av hur vi använder den digitala tekniken och vilka utmaningar dagens tekniska möjligheter ställer oss inför är journalisten och författaren William Powers. Hans bok ”Hamlet´s blackberry – A practical ­philosophy for building a good life in the digital age” kom ut sommaren 2010 (ett par månader ­efter den första National unplugging day) och fick stor uppmärksamhet. Den hamnade bland annat på The New York Times bestsellerlista. Sedan dess har författaren rest världen runt och föreläst.

Boken handlar om hur den ständigt uppkopplade världen påverkar oss, men också om hur vi rent praktiskt kan hitta sätt att förhålla oss till och använda tekniken som får oss att må bra och fungerar på lång sikt. William Powers föreslår bland mycket annat även han att vi ska ta teknik-sabbat under helgen eller en dag i veckan.

En annan intressant teori som William Powers för fram är att vårt ”beroende” av till exempel socia­la medier eller e-post kan ha sina rötter i män­niskans evolution. Våra hjärnor är helt enkelt hårdkodade att reagera starkt på nya intryck. Detta eftersom dessa intryck under årtusenden har signalerat antingen faror eller möjligheter som varit bokstavligt talat livsviktiga. Att reagera och skifta fokus snabbt har varit en fråga om liv och död. Därför ger oss Iphonens pling eller datorns mejlsignal en dopaminkick. Problemet är att Facebookuppdateringar eller mejl från kollegor sällan gäller liv eller död och därför riskerar vi att hela ­tiden få uppmärksamheten störd till den grad att vi inte längre kan knyta an tillräckligt till vår familj, vänner eller oss själva.

Teknikoro genom tiderna
William Powers är dock varken teknikfientlig eller särskilt dystopisk i sin syn på läget. En av poängerna som förs fram i boken Hamlet´s blackberry är att sätta dagens teknikångest i ett historiskt perspektiv. Om vi tittar på historien har det krävts en omställning för människor varje gång vi har befunnit oss mitt i ett teknikskifte.

– Folk har sagt samma sak i alla tider. Tro det ­eller ej, men folk kände sig överväldigade av tryckpressen och var oroliga för att inte kunna hålla sig à jour med all ny information som kunde skapas och spridas. Och i antikens Grekland handlade det om det skrivna alfabetet som en del var oroliga skulle göra människors idéer stela och instängda. Jag tror verkligen att vi har varit här förut, säger William ­Powers i ovan nämnda PBS ­Mediashift podcast.

Därför tror han att vi kommer att hitta sätt att hantera tekniken bättre och att den här ­fasen av omställning hjälper oss att se problem som vi sedan kan lösa och på så sätt nå längre.

Läger helt utan teknik
Såväl The Sabbath manifesto som Hamlet´s blackberry har skapats av människor som är vana vid och hängivna användare av digital teknik. Och till stor del drivs trenden att koppla ned och se över vår ­relation till digitala verktyg av människor inom teknikbranschen. Därför är det inte så förvånande att det är i norra Kalifornien, nära Silicon Valley, som organisationen Digital detox har grundats.

Digital detox anordnar läger, eller retreats, där deltagarna lever helt utan digital teknik under en helg eller längre. Deltagarna lämnar ifrån sig sina mobiler och datorer vid lägrets början och ägnar sedan dagarna åt att vandra, meditera, laga mat, äta och umgås. Lägren anordnas på platser där det varken finns wifi eller mobiltäckning.

Experiment med rivstart
En person som har gått ännu längre är författaren Susan Maushart, som skrivit boken ”The winter of our disconnect: How three totally wired teenagers (and a mother who slept with her Iphone) pulled the plug on their technology and lived to tell the tale”. På svenska har boken titeln ”Nedkopplad – En familj. Ett experiment. Ett liv utan teknik” (Volante). I boken berättar hon historien om hur hon och hennes två ”teknikknarkande” tonårsbarn levde under ett halvår utan internet, datorer, tv och mobiltelefon. Hon beskriver hur avsaknaden av tekniken bland annat fick dem att umgås och prata mer med varandra.

Susan Maushart och familjen började sitt experiment med en rivstart, där de levde i två veckor utan all form av elektricitet. Det innebar att de inte ens kunde ta en varm dusch, än mindre använda spis, mikrougn eller kyl och frys. Tanken var att det psykologiskt skulle kännas väldigt positivt när elektriciteten väl slogs på. Och så skulle familjen vara glad över att kunna duscha och läsa med elektriskt ljus och inte fokusera så mycket på att de inte kunde använda datorer eller mobiltelefoner. Enligt Susan Maushart fungerade det precis som tänkt.

Susan Maushart har sagt att hon egentligen inte hade någon tydlig tes som hon försökte bevisa eller motbevisa med experimentet. Det började med en oro för att hennes barn och hon själv var alltför beroende och uppslukade av tekniken i vardagen.

– Jag såg det lite som en utlandsresa. Ni vet hur man som förälder vill resa till andra länder eller världsdelar med sina barn för att de ska få uppleva andra kulturer och sätt att leva. Jag ville att mina barn skulle få uppleva hur det var att leva i en annan tid, som inte var särskilt länge sedan, säger ­Susan Maushart i en videointervju hon publicerat på sin egen Youtube-kanal.

Fakta

I första säsongen av den amerikanska J.J. Abrams-producerade tv-serien Revolution, som sändes förra året, möter vi karaktären Maggie Foster. Hon är en brittisk kvinna som har blivit strandad på den amerikanska ­kontinenten sedan den ödesdigra dag, femton år tidigare, då all världens elektricitet plötsligt slutade att fungera.
Maggie Foster bär med sig en Iphone som för länge sedan har laddat ur och nu inte är något annat än en klump av glas, metall och plast med ett gulligt fodral. Ändå är den hennes viktigaste ägodel. Telefonen innehåller de enda bilderna hon har av sina två barn som hon inte har träffat sedan elektriciteten försvann och förbindelserna över Atlanten slutade fungera.
Det är en stark bild som sätter fingret på det digitala innehållets förgänglighet och hur beroende vi är av tekniken. Det är ingen slump att serien Revolution kommer just nu. Den är onekligen sprungen ur den undran som många av oss har: Vad skulle vi vara utan tekniken?