De senaste åren har det blivit allt vanligare att anordna så kallade hack där deltagare, i grupp eller enskilt under en begränsad tid tar sig an uppdrag att göra något med den öppna data som finns i en region.
Ett av dem är East Sweden Hack som går av stapeln den 14-15 september i Linköping. Hacket arrangeras av talangföretaget Skill i samarbete med en rad aktörer i regionen. Där är uppdraget att skapa applikationer och webbtjänster som gynnar invånare och besökare i Östergötland. Bland vinsterna finns resa, boende och inträde till konferensen Le Web i Paris.
– Vi har valt en öppen approach i uppdraget, enda kravet är att man måste använda en av våra partners öppna datakällor. Vi har ett antal anmälda lag som är supertaggade och vi har stoppad in fina priset, säger Helena Nordström, projektledare för East Sweden Hack.
Hon tror att hackathon-trenden hänger ihop med utvecklingen av webben och en växande attityd att alla kan vara med och utveckla och göra saker enklare, på ett mer kostnadseffektivt sätt med mindre medel.
– Dessutom finns det statliga direktiv att offentliga myndigheter ska öppna upp sina data på olika sätt. Ett hackathon blir ett konkret sätt att använda omgivningen för att utveckla tjänster genom den data som gynnar allmänheten, säger Helena Nordström.
När man anordnar ett hack utgår man ofta från en plats som naturligt blir en central punkt att fokusera uppdraget på. Att välja hela Sverige som region skulle bli för stort.
– Men det kan säkert förändras om några år, menar Karin Ahlin som är projektmanager för organisationen Big Apps Västsverige som arrangerar hack i Göteborgsområdet.
Big Apps Västsverige har arrangerat hack som Vitalis apptävling och Turisthacket, och nu tar de hackatons ett steg längre och låter sina deltagare ta fram appar byggda med hjälp av öppen data, under en tremånadersperiod.
– Vi vill få ut den data som finns i staden och regionen, så att den kommer allmänheten till nytta. Vi gör det som ett distanshackathon till skillnad från andra hack. Vi försöker skapa en mötesplats med goda exempel och lösningar trots att det är ett längre hack på distans, säger hon.
Två månader av tävlingen används till att utveckla tjänsterna och den tredje ska apparna vara tillgängliga att laddas ner för utvärdering av allmänheten och juryn.
– Det finns mer och mer öppna data tillgänglig samtidigt som crowdsourcing communityn blir allt större och tydligare. Detta tillsammans med att det är relativt kort utvecklingstid, smartare sätt att distribuera gör det möjligt för oss att genomföra dessa innovationstävlingar, säger Karin Ahlin.