Minst en högskoleexamen, gärna två. Så brukar det låta när ett jobb i it-branschen kommer på tal. I startup-världen är det inte sällan motsatsen som gäller.

Här är fem framgångsrika it-entreprenörer som har en sak gemensamt – de saknar alla högskoleutbildning.


Daniel Ek
Vd och grundare, Spotify

Mannen bakom Spotify var en nätkändis redan innan tjänsten som förändrade musikindustrin såg dagens ljus. Innan sin 25-årsdag hade han hunnit jobba som utvecklingschef på Stardoll samt gjort en kort sejour som vd på uTorrent, som utvecklat Bittorrent-klienten med samma namn.

I april 2006 startade han och Martin Lorentzon Spotify. I oktober 2008 lämnade tjänsten betafasen och öppnade upp för allmänheten. Idag, fem år senare, omsätter Spotify mer än fyra miljarder kronor och har över 20 miljoner användare.

Daniel Ek har gått it-gymnasiet i Sundbyberg utanför Stockholm. Han påbörjade en utbildning i matematik på KTH, men hoppade av efter bara några månader.

I fjol tilldelades han KTHs stora pris för sina framgångar med Spotify. I samband med det fick han frågan om han någonsin avser att ta ut sin examen.

“Mitt schema är ganska fullt,” blev svaret.


Markus Persson
Grundare, Mojang

För drygt fyra år sedan var Markus Persson en okänd och uttråkad programmerare. Sedan skapade han Minecraft.

Idag är “Notch” en megastjärna i spelvärlden. Minecraft har mer än 40 miljoner spelare, och Markus själv en personlig förmögenhet på över en miljard kronor. Det lilla spelet, som Markus skrev ihop själv på fritiden, har vuxit till ett världsfenomen och en symbol för spelvärldens framväxande indiescen.

Utbildning då? Markus Persson har gått medieprogrammet med inriktning tryckteknik (!) på Tumba Gymnasium. Och inte så mycket mer än så. Efter skolan varvades arbetslöshet med ströjobb som programmerare, ända tills Markus så småningom fick jobb på spelföretaget King (mest känt för megasuccén Candy Crush Saga) och började knåpa på Minecraft hemma i sin lägenhet.

Resten är, som man säger, historia.


Martin Källström
Vd och grundare, Twingly, Memoto/Narrative (till höger i bild)

Mannen bakom lifeloggingkameran Memoto (numera Narrative) var också med och grundade bloggtjänsten Twingly – men han har fortfarande inte lämnat in sitt examensjobb.

Martin källström läste till civilingenjör i datateknik vid högskolan i Linköping, men hoppade av år 1999 för ett jobb på Framfab. Efter kraschen jobbade han som webbkonsult, för att sen grunda Twingly år 2006.

Hösten 2012 startade han och Oskar Kalmaru en Kickstarterkampanj för kameran Memoto. Målen var lågt satta: paret hoppades få in 50 000 dollar för att göra verklighet av sina planer. En knapp månad senare hade tio gånger så mycket pengar, 500 000 dollar, rasslat in. Mer än två tusen kameror var beställda.

De första kamerorna, som nu bytt namn till Narrative, ska levereras i november.


Louise Eriksson
Vd och grundare, Adprofit, Vint

Kvinnan bakom den digitala annonsföretaget Adprofit har även grundat träningstjänsten Vint, som lanserades för bara ett par dagar sedan. Men hon har aldrig haft tid att utbilda sig bortom gymnasiet.

Som 20-åring tog Louise Eriksson över sitt första företag: Popsox var en e-handelsbutik där hon sålde prenumerationer på strumpbyxor. Två år senare sålde hon Popsox för att starta den digitala annonsbyrån Adprofit, som växte till att omsätta 30 miljoner kronor år 2012. Numera titulerar hon sig även vd och medgrundare på träningstjänsten Vint.

Sammantaget en imponerande cv. Inte minst för någon som bara hunnit bli 26 år gammal. Och kanske inte konstigt då att Louise Eriksson fått välja bort vissa saker på vägen:

– Det blev inget universitet för mig. Det fanns aldrig tid, säger hon till Internetworld.


Anton Johansson
Vd och medgrundare, Osom

Som 18-åring började Anton Johansson jobba som internetmarknadsförare på Getupdated, och senare som marknadsansvarig på nystartade Twingly. Sedan i fjol är han vd och medgrundare för köp- och säljappen Osom, som nyligen utnämndes till en av Sveriges hetaste startups av tidningen Wired.

Någon högskoleutbildning hanns aldrig med på vägen – däremot ett par år som lärare i e-handel och marknadsföring på Hyper Island.