Träningsappen Vint lanserades i betaversion förra veckan, men har redan fått mycket uppmärksamhet i startup-Sverige. Kanske inte så konstigt, med tanke på den namnkunniga grundarskaran.

Vd på For the Vint AB, företaget bakom tjänsten, är Louise Eriksson. Hon har tidigare grundat och drivit annonsnätverket Adprofit. Teknikchefen Magnus Hult var med och grundade Wrapp samt har tidigare jobbat på Spotify. De andra två medgrundarna, Leo Giertz och Arvid Jansson, har en bakgrund på Wrapp, Bambuser och Hoa’s Tool Shop.

Målet med Vint är att skapa en marknadsplats för träningstjänster. Idén föddes ur ett personligt intresse för träning, berättar Louise Eriksson.

– En personlig tränare på ett gym kostar 800 kronor i timmen. Det är både för dyrt och för avancerat för de allra flesta. Samtidigt finns enormt många där ute som är duktiga på sporter och vill sprida sin passion, säger hon.

I appen kan personliga tränare erbjuda kurser eller pass i valfri disciplin. Kanske vill du lära dig att åka längdskidor? Bli bättre på att spela tennis, eller få ordning på ditt löpsteg? Genom Vint ska du kunna få kontakt med andra som kan dela med sig av sina kunskaper.

Tidsbokning och betalning sköts i appen, och Vint tar en procent på varje genomförd transaktion.

– Det är viktigt att förenkla processen. Målet är att allt ska gå genom oss, så man inte behöver sms:a för att boka tid eller be om pengar efter ett pass, säger Louise Eriksson.

Grundarteamet har jobbat med tjänsten sedan i juli 2013. Målet är att lämna betafasen i november.

Hittills har grundarna finansierat arbetet med Vint ur egen ficka. När Internetworld når Louise Eriksson befinner hon sig i San Francisco för att träffa potentiella partner och investerare.

– Vi har seedkapital på väg in och för samtal med riskkapitalbolag och tänkbara partner. Målet är att bygga en global tjänst, säger hon.

Alla instruktörer som erbjuder sina tjänster i Vint ska förhandsgranskas och godkännas av företaget bakom appen. Dels för att se till att kvalitetsnivån är hög nog, dels för att kunderna ska känna sig trygga och säkra.

– En av de stora utmaningarna är att göra den förhandsgranskningen på ett skalbart vis. Just nu jobbar vi med en idé om att låta kvalificerade tränare godkänna ansökningar från nya, säger Louise Eriksson.