Vad förknippar vi med Kina? Billiga produkter, förorenad miljö och artiga människor kanske är några av associationerna enligt Jay Xie. Men det är också en snabbt växande digital marknad.

– Alla vet att Kina är snabbväxande ekonomi med många utländska företag som vill in på marknaden.

Idag använder 215 miljoner användare mikrobloggen Sina Weibo efter bara två år på marknaden. Något som också blivit väldigt populärt är att chatta med ljud.

– Kineser är väldigt vana vid textmeddelanden sedan tidigare, men vi är också vana att prata via röstchatt, även i grupper. Helt plötsligt började alla kineser använda röstchatt.

Jay Xie berättar hur det är att jobba med kinesiska företag. Fördelen är att det ofta finns extremt många användare och kunder. En negativ sak är den frekvens med hur ofta företagen skickar information till sina kunder.

– Vissa av våra kunder skickar ut saker 5-6 gånger per dag.

Han berättar om en mailkampanj där 200 miljoner meddelanden skickades ut.

– Företag som vill gå in på den kinesiska marknaden bör veta att det är en komplicerad marknad. Ofta måste man gå via myndigheter för att få saker att hända och det kan ta väldigt mycket tid.

Ett tips Jay Xie vill ge är att ta det lugnt i början. Företagsmiljön innehåller många olika parter. Många tror att marknaden är jättestor eftersom det finns så många människor.

– Men våra kunder vet knappt vad en e-mailkampanj är. På ett sätt kan Kina uppfattas som en väldigt liten marknad.

Jay Xie beskrev också de kulturskillnader som finns mellan västerländska företag och de kinesiska.

– I Europa vill man planera långsiktigt och veta vad nästa steg ska bli. Men i Kina är det annorlunda. Vi vill göra saker slumpmässigt. Det kommer att göra folk frustrerade.

– Kina är en stor marknad, men den innehåller också några av världens största bolag. Varje gång du vill gå in i en bransch i Kina, läs på kring alla bestämmelser och bli vän med kinesiska myndighetstjänstemän.

Fakta

2006
28 miljoner bloggare
170 miljoner mobilanvändare
137 miljoner "netizen"
0 mikrobloggare
0 sms-användare

2011
318 miljoner bloggare
356 miljoner mobilanvändare
244 miljoner sms-are
512 miljoner netizens
250 miljoner mikrobloggare

Källa: Jay Xie