Under sin presentation om e-postmarknadsföring valde Sarah Wittbom från Nordic E-commerce Knowledge att fokusera på Generation Y och hur du når den. Generation Y föddes 1980-2003. Enligt definitionen kan man beskriva generationen som positiv, med självkänsla, tävlingsinriktad, lagspelare och ifrågasättande. Men också naiv, stressad, respekt- och ansvarslös om man är mer negativt lagd.
– Det här är den första generation som haft väldigt oroliga föräldrar. De har varit delaktiga i vuxna beslut och de har också fått fatta många beslut själva. De har blivit ifrågasättande och ganska blinda för hierarki. De ställer många frågor för att kunna fatta ett beslut, säger Sarah Wittbom.
Lady Gaga är enligt Sarah Wittbom kronjuvelen på Generation Y. 40 procent av generationen har tatueringar och att operera sig för att bli snyggare är mer accepterat.
Hur går det ihop med e-post? Jo, om man lyckas lära sig vilka tankar som driver generationen så kan man lyckas nå dem ganska enkelt enligt Sarah Wittbom.
– Generation Y vill synas och bli introducerad på ett välkomnande sätt. Jag vill inte veta att jag lagts till på en lista tillsammans med andra. Första intrycket är jätteviktigt.
Sarah Wittbom nämner isländska turistbyrån som ett bra exempel på lyckad e-postkommunikation. De talar med en familjär ton i sina meddelanden. Gemensamt för företag som är bra på att nå fram är att de återkopplar alla de fördelar som kunderna får genom att prenumerera på e-post från företaget samt visar tacksamhet över att kunden anmält sig för prenumeration.
Generation Y vill ha en tydlig ledare. Någon som säger "det är det här du ska ha". Apple är ett bra exempel.
– Ledarskap kommer igen hela tiden. Det gäller att visa tydligt i dina rubriker och text vad du kan och vill. Det handlar också om att bli bättre på alt-texter och vara tydlig i allt du gör.
Avsändarnamn, rubrik och tidpunkt är de tre viktigaste komponenterna för att få ett nyhetsbrev öppnat.
– Tänk igenom vad du vill och vad de får ut av att läsa ditt nyhetsbrev. Varför kontaktar du dem nu?
Sarah Wittbom pratar även om byteshandel, att ha ett utbyte med kunderna snarare än envägskommunikation. Om man till exempel får kunderna att lämna ifrån sig information så kan de få en produkt billigare. Att ringa upp alla som avslutar sin prenumeration och säga förlåt och fråga vad man kan göra bättre är ett sätt att både få tillbaka mottagaren, men också öka snittordervärdet för samma kunder. Det har e-handlaren Gary Vaynerchuk använt sig av som metod.
Andra tips från Sarah Wittbom är se över hela processen för e-marknadsföringen.
– Testa på de sömniga prenumeranterna. De som aldrig öppnar. De som öppnar är redan nöjda. Lady Gaga skickar ut sina singlar först via e-post.
- Minst 12 punkters teckenstorlek
- Enkel navigation
- Inte bredare än 600 pixlar
- Gör länktexterna större, lägg gärna till en ikon.
- Vid länkar nära kanten, öka träffytan
- Formulera länkar så att mottagaren förstår vad som händer om man klickar
- Förenkla formulär i appar
- Tala om det viktigaste först i er rubrik. Vissa smartphones klipper av rubriken redan efter 30 tecken
- Försök att ha breven i en spalt, särskilt för alla Android-enheter. Tester har visat att enkolumns-brev funkar bäst i Android-telefoner.