När den brittiska varuhuskedjan Sainsbury's tvingades byta namn på sitt tigerbröd till giraffbröd tack vare en liten flickas brev till livsmedelsjätten visade det på vilken värld vi nu lever i när det gäller kundmakt och påverkan. Det hävdar Joshua Graff, director of marketing solutions på LinkedIn. När han talade på Webbdagarna pratade han om hur sociala medier blivit en viktig arena för företag eftersom det är där människor påverkar varandra.

– Vi gör som andra gör, och vi gillar vad andra gillar också. När en talare går av scenen är det stor chans att några personer börjar klappa. Det är troligt att även personer som inte alls varit intresserade av talarens föreläsning börjar klappa också. Det här händer hela tiden i vår vardag.

Joshua Graff pratar om "the socialization of business".

– En social upplevelse handlar om att sätta människorna först och organisera affären runt människorna. Man måste sätta relationen framför transaktionen.

– Men det går inte att bygga relationer genom att bara prata om sig själv. Diskussionen om din affär pågår någonstans och det är din uppgift att engagera dig i den. Du måste lyssna och du måste reagera. Det kräver en ny affärskultur som är känslig för feedback och mottaglig för att varje kund är unik.

Det handlar inte om reklam och pressreleaser, utan om att låta kunderna berätta ditt budskap åt dig.

– Sociala medier handlar inte om kontroll. Du måste koppla kontrollen till dina kunder och skapa en emotionell relation till dem.

Joshua Graff berättade om hur LinkedIn arbetade med Ledarna kring en kampanj där information från LinkedIn användes till att skapa en film om en persons karriär. Han avslutade sin dragning med att konstatera att många av LinkedIns användare vill hålla isär yrkeslivet och privatlivet på nätet.

Enligt Joshua Graff har LinkedIn runt en miljon användare bara i Sverige.