Årets Webbdagarna i Stockholm var den största hittills sedan Webbdagarna startade för sju år sedan. Över 1 200 personer deltog i årets konferens på Waterfront, samtidigt som minst lika många följde talare och diskussioner via nätet. Vi på Internetworld livebloggade från många av presentationerna samtidigt som det sändes livevideo via Bambuser (och klipp publicerades på Youtube).

Men en lika viktig bevakning stod deltagarna själva för i sociala medier. Det skrevs tusentals twitterinlägg och hashtaggen #webbdagarna blev “trending topic” på svenska Twitter. Efter förra årets Webbdagarna uppstod en diskussion om hur kritik och åsikter från publiken kan ta sig uttryck när avståndet mellan tangentbord och publicering är kort, och det lätt går att försvinna in i mängden av röster. I år verkade diskussionerna hålla en bra nivå överlag.

Här kommer ett svep över några av de som bloggat och twittrat om Webbdagarna.

Fredrik Sjöström konstaterade på Twitter att fler borde gå på Webbdagarna. “Det är som att predika för redan frälsta. De som egentligen borde vara här är våra chefer, chefens chef och ledningsgrupp.”

Sara Hernandez stämmer in den reflektionen. “En övergripande känsla jag fick av många av talarna är en viss frustration över att de ämnena som diskuteras i såna här sammanhang som transparens, öppenhet, kunddialog, crowdsourcad produktutveckling med mera fortfarande är saker som inte greppas av företagsledningar.”

Rosemari Södergren på Kulturbloggen konstaterade efter konferensens första dag att det handlat mer om filosofi än teknik. "Kanske är det en mognadsfråga att en av de största webb-konferenserna handlar mer om filosofi och inställningar än tekniska lösningar?"

Under Webbdagarna fanns det några talare som skapade extra mycket reaktioner hos publiken. Anina Trepte från 360 Fashion gjorde en intensiv och energifylld presentation som fick en del att bli lyriska, och andra att bli stressade. Judith Wolst skriver mer om det. Katarina Hansson från Microsoft sammanfattar också.

Johan Ronnestam var en av Keynote-talarna och fokuserade på våra barns framtid under sin dragning. Han målade upp en något dystrare bild än vad många andra visionärer brukar göra, men pekade också på de positiva krafter och personer som kan påverka utvecklingen i rätt riktining. Ronnestam skriver själv på sin blogg efter sitt framträdande: “På Twitter verkade det som om de som hörde föreläsningen tyckte jag gjorde ett bra jobb. Jag tror sällan jag har fått så mycket positiv feedback.”

Klippet med hans presentation på Internetworlds youtubekanal har setts snart 3 000 gånger och länken till hans dragning var en av de som retweetades flitigaste på Twitter.

Deeped Niclas Strandh reflekterar över de två dagarnas konferens och landar i slutsatser kring hur viktig delaktighet är för utvecklingen, något som många kommunikatörer i stora organisationer kan skriva under på. “...ingen äger framtiden eller bilden av framtiden. Vi är många som tänker extra, lyssna på oss och andra men den möjligt naiva insikten är att vi idag när vi lever i en disruptiv, genommedialiserad tid faktiskt behöver varandra och att den framtid som inte inkluderar alla kommer att misslyckas.”

Helt utan slides
Författaren och journalisten Jeff Jarvis talade om transparens på ett både personligt och inspirerande sätt, och många uppskattade hans berättelse och budskap om att hålla nätet öppet.

Feffe Kaufmann framhöll Anina Trepte, Adam Hassan, Johan Ronnestam och just Jeff Jarvis som fyra favoriter under Webbdagarna. Om Jarvis skriver han: “Han stod rätt upp och ner och höll sitt framförande fylld av humor, visdom och passion utan en enda slide. Uppfriskande att bara hänge sig åt någons ord på det sättet.”

På Bineros blogg skriver Joacim om Jeff Jarvis föreläsning som enligt honom var en av favoriterna och hans omdöme kring själva Webbdagarna var att “Avsaknaden av krängande konsulter har istället ersatts av jordnära visioner och tankeväckande föredrag som får deltagarna att tänka större än hur de kan försöka lura sig högre upp i Googles sökmotorindex.”

Edvard på Valtech berättar om sina intryck efter Jeff Jarvis-dragningen i ett videoklipp.

InUse-grundaren Darja Isaksson fokuserade på Internet of things under sin presentation och fick bra respons i Twitter-flödet.

Starka känslor hos publiken
En föreläsning som berörde vissa i publiken till tårar ägde rum under konferensens andra dag. Det var Thérèse Mannheimers nakna berättelse om hur hon kraschat in i väggen efter att mer eller mindre ha sprungit i hela livet. Nu ute på andra sidan berättade hon om de erfarenheter hon gjort och om hur entreprenörstillvaron både kan vara inspirerande och nedlåtande. "Man anställer människor, inte robotar".

Här är bara några av de reaktioner som kom på Twitter efter hennes dragning:

@saErlandsson (Åsa Erlandsson) 
@Teddschen måste vara en av de klokaste och modigaste kvinnorna som finns: "Man anställer människor, inte robotar" http://t.co/VpcP5tZO

@NiclasJ (Niclas Johansson) 
“Kollar på @Teddschen's grymma story från #webbdagarna, igenkänning och medhåll! Gränsdragning och eftertanke i #entreprenörskap, viktigt.”

@tomasagerberg (Tomas Agerberg) 
Årets upplaga av @webbdagarna var magiskt bra. Nästan 10 grymma pass av världsklass. Bäst var @Teddschen som visade att äkthet slår passion

Gör bra saker
Webbdagarna avslutades med en keynotedragning av Joakim Jardenberg som upprepade vad som kommit att bli något av hans mantra: Be honest and do good shit. En uppmaning som passade bra in i Webbdagarnas tema kring transparens.

“Joakim Jardenberg avslutade fredagen med sin dragning ”Do good shit”, vilket också på ett bra sätt beskrev hur förutsättningarna ser ut idag. Man måste göra bra saker idag, det vill säga både bra som i kvalitet, men det måste också vara just” skriver Martin Frönmark.

Mer om Webbdagarna
Tommy K Johansson gjorde ett bra jobb med att samla alla föreläsares twitterkonton på Webbdagarna. Så vill du följa ett gäng inspirerande personer är hans inlägg en bra början.

Pelle Sten från InUse tog många bra bilder på föreläsarna, du kan kolla in dem här.

Här hittar du alla liveblogginlägg skrivna av Internetworlds redaktion under Webbdagarna.

Och här är några fler som bloggat om konferensen.

Favoriter från sista dagen på Webbdagarna - Falkevik och Danehav

Det är vi som äger internet - Therese Reuterswärd

Etik och doing good shit - Martin Löwdin

Summering av Webbdagarna 2012 - Ida Nilsson

Webbdagarna – Love Peace and Understanding
- Anders Hermansson

Naket, ärligt och inte så lagom längre på Webbdagarna 2012 - Gisela Bernhoft

Ideal och idoler på Webbdagarna
- Klara Nilsson

Har du skrivit om Webbdagarna eller vill tipsa om fler bra inlägg? Skriv en kommentar eller maila oss

Fakta

  • "Social is not a media it's a mindset" - Anina Trepte, Anina.net
  • “Kampanjsajter är det säkraste sättet att förlora pengar”, Martin Deinoff och Fredrik Marcus från Creuna
  • “I'm not oversharing you are overlistening”, Jeff Jarvis
  • “Personerna som jobbar med sociala medier är de som är närmast kundens köpbeslut”, Hanna Kastås, Ving.
  • “Skiftet då teknologi är billigare än mänsklig arbetskraft är nu”, Johan Ronnestam