Kevin Kelly har legendstatus som grundare av tidningen Wired och är bland annat engagerad i quantified self-rörelsen. På Webbdagarna höll han en unik föreläsning skapad för den svenska publiken. Temat var vilka disruptiva tekniker som just nu utvecklas och vilken påverkan de kommer att ha på mänskligheten i framtiden.

Runt om oss i den fysiska miljön ser vi exempel på många disruptiva tekniker, så som glas och olika typer av byggnadsmaterial. De förändrade alla spelplanen när de kom. Webbdagarna handlar också om att hylla disruptiva tekniker som internet och mobiltelefoni enligt Kevin Kelly.

– VI är i början av utvecklingen. De viktigaste uppfinningarna har inte uppfunnits ännu, konstaterade han.

Kevin Kelly nämnde några disruptiva tekniker som är aktuella just nu. Bland annat handlar det om Big Data och molnteknik.

– Det intressanta är kombinationen av de två. Tillsammans transformerar och möjliggör de flera andra disuptiva tekniker.

Kommer vi att ha ett enda moln eller många olika?

– Molnet förändrar idén om vad ägarskap är. Hela vårt samhälle och kapitalismen baseras på idén om ägarskap. Men när vi har ett moln som är fyllt med information och kan ha tillgång till det när som helst av vad som helst, så blir tillgång viktigare än ägarskap.

– Jag behöver inte äga saker längre. Jag vill bara låna, prenumerera eller stjäla dem. Den disruptiva idén om förändrat ägarskap är en riktigt stor sak.

Ett annat fenomen som växer stort just nu är lifelogging och quantified self-rörelsen. Det utvecklas massor av olika typer av sensorer för att kunna mäta olika saker. Allt ifrån att mäta blodvärden till geografisk position.
– Vissa lösningar är mer grundläggande än andra, men alla mäter våra aktiviteter. Redan nu finns mängder av produkter inom området.

Idén om att mäta kroppsliga funktioner dygnet runt hela livet kan förändra hela den medicinska världen.
– Det finns hundratals startupföretag och miljarder dollar som spenderas inom det här området just nu.

I framtiden kommer vi att kunna "googla livet" för att skapa ett bättre minne. Du kan få fram tidigare erfarenheter i realtid och få ett bättre minne än du har nu.

– Alla de disruptiva teknikerna tillsammans kommer att skapa kraftfulla verktyg.

Vi använder redan miljontals telefoner och kameror och vi är precis på tröskeln till att börja bevaka allting hela tiden enligt Kevin Kelly.

– Vi når en punkt som är som en scen i Minority Report när Tom Cruise springer genom en stad och reklamtavlorna mäter var han är någonstans. Vi skapar en miljö som uppfattar oss och spårar oss.

En annan disruptiv förändring är att vi tar den digitala världen och lägger den som ett lager ovanpå den fysiska. Vi kan komma att använda hela kroppen och också använda teckenspråk för att kommunicera digitalt i framtiden.

–Vad som helst kan vara en skärm. Västerländsk kultur är baserad på böcker. Vi hade bibeln och lagboken, vi var "people of the book". Nu håller vi på att bli "people of the screen".

En annan disruptiv teknik som Kevin Kelly nämner är 3d-skrivare.

– Kombinerat så kommer vi flytta tillverkningen av saker från fabriker till något som är väldigt nära. Återigen handlar det om att kombinera den digitala världen med den fysiska. Vi har haft robotar länge men skillnaden nu är att de dels blir individuellt anpassade men också programmerbara av vem som helst. Metoden blir mer som "drag and drop" när det gäller att programmera.

Vi går mot en värld där vi kombinerar det fysiska och det digitala i allt större utsträckning. Crowdfunding är en annan stor rörelse som växer.

– Ta alla de saker jag pratat om och lägg på en annan typ av finansiering. Det kommer innebära stora skillnader.

Även hacking och dataattacker kommer att påverka oss i framtiden.

– Det är ett krig som pågår. Det finns ett storskaligt hot mot hur vi gör saker. Vi har inte en backupversion av internet om det slutar fungera. Vi kommer också att hitta nytt sätt att identifiera oss av säkerhetsskäl..

Slutsatsen av allt det här är större än summan av delarna.

– De flesta av de största disruptiva teknikerna har inte blivit uppfunna. Mitt budskap är att ni inte är sent ute. Det här är början på början.