– Det som händer när man vill demokratisera en teknologi är att man tar ner produktionskostnaden till en extremt låg nivå. När det sker inträffar två saker. Det första är vad folk väljer att sända och det andra är vad folk väljer att titta på, när vi helt plötsligt kan se saker vi inte haft möjlighet till tidigare, säger Måns Adler.

När Bambuser grundades fanns en osäkerhet kring vad teknologin skulle komma att användas till. Jukka Mutanen bildade en Facebook-grupp 2009 och sa att om han får 100 000 likes så skulle han åka 100 mil i en liten grävskopa som åker i 4 kilometer i timmen.

– Det tog två månader och under hela perioden hade han haft en webbkamera live som visat var han befann sig. När han kommer kommer till den lilla byn som var slutdestinationen så står det mängder av människor och tar emot honom. Tillverkaren av grävskopan flög in från Japan för att vara med och ta emot Jukka.

Bambuser kom att användas i Egypten i juni 2010 för att dokumentera myndigheters övergrepp. Demonstranters mobiltelefoner beslagtogs men videoklipp fanns lagrade på Bambusers servrar.

– Det var ett halvår innan den arabiska revolutionen började och det förändrade något. Tidigare fanns ett riskmoment, tiden mellan att filmen spelades in och den kunde publiceras på youtube. Den här teknologin löste något som aktivisterna tidigare varit oroliga för.

Under valdagen i november 2010, tre månader innan revolutionen startade, filmades mängder av liveklipp för att visa hur processen såg ut.

– Under eftermiddagen den 25 januari tog det stopp. Det blev svart. Klockan 12 stängde man Twitter, klockan 14 stängde man Bambuser. Facebook gick ner 12 timmar efter oss. Vi är blockerade i flertalet stater i dagsläget vilket är tråkigt.

Ett annat scenario var under bomben i Oslo. 10 minuter efter explosionen sände en Bambuser-användare live från platsen. 20 minuter senare går filmen ut och är de första bilderna som sänds på tv i Norge från det inträffade.

Den 15 mars i år firas tvåårsdagen av den syriska revolutionen. Under mars och april 2011 började det komma in videos från Syrien.

– Vi trodde att video-klippen var till för att visa omvärlden vad som pågick. Men syftet var att visa andra städer i Syrien att de inte var ensamma. All maskering och att de inte zoomade in på folks ansikten berodde på oron över att de skulle bli bortplockade av den syriska regimen.

Livesändning är enklare att verifiera än vad en inspelad video är tack vare att det går att kommunicera med den som filmar och ställa kontrollfrågor att sändningen verkligen är live. Bambuser samarbetar med nyhetsbyrån AP och bilderna från Syrien sprids över världen.

– En specifik video som filmades live från Homs nådde 600 miljoner tittare via CNN och andra kanaler.

Måns Adler är frustrerad när det gäller video och det har lett till ett antal reflektioner:

  • Jag blev aldrig tränat i video. För mig var det alltid text. Det var det enda sättet jag lärde mig berätta historier.
  • Det är inte så att vi i brist på annat valt text. Text har en begåvning i att det är ett oerhört snabbt medium. Hastigheten i video är långsammare. Det tar längre tid att berätta något i video jämfört med text. Därför kommer inte Vine slå igenom. Det finns ingen som kan berätta en historia på 6 sekunder.
  • –Video kräver väldigt mycket uppmärksamhet och blir därför ett trögt medium.

Enligt Måns Adler finns det något som händer i demokratiseringen av en teknologi.

– Den traditionellt höga produktionskostnaden krävde en affärsmodell. Det är därför vi tittar på Allsvenskan i fotboll. Men vad händer om en förälder kan välja mellan allsvenskan och sin egen dotters fotbollsmatch? Produktionen är givetvis sämre på dotterns match, men det handlar också om det socio-emotionella i det vi väljer att titta på.

Måns Adler avslutade med att lyfta en viktig aspekt av utvecklingen. Det handlar om tillgängligheten till internet.

– För mig är det ofattbart att vi i Sverige idag inte kan leverera ett gratis internet till barn mellan 0 och 18 år. Att vi inte kan berätta historien för våra barnbarn om en infrastruktur som är så oerhört central, men som vi inte har gjort gratis. Det är den viktigaste frågan att driva.