Xavier Agnetti, mobilspecialist på Adobe, talade om trenden att vi har gått från en pc-era där mus, tangentbord och skärm tidigare var separata enheter, till en mobil touch-era som domineras av smarta telefoner och surfplattor. Men vad betyder utvecklingen egentligen för företagens närvaro på nätet?

Företag som vill lyckas på nätet måste anpassa sig till förändringen att mer trafik kommer via de nya smarta enheterna, men innan de börjar anpassa sina sajter är det viktigt för företagen att förstå varför.

– Ta reda på vad dina kunder efterfrågar och var på din sajt de vänder i dagsläget. Du kan bara ta ett bra beslut om din mobila strategi när du förstår dina kunders beteende. En mobilanpassad sajt är ofta svaret, men först måste du komma på frågan som motiverar förändring, säger Xavier Agnetti.

Den stora utmaningen när det gäller att anpassa sin sajt till smarta telefoner och surfplattor ligger i att få sajterna att fungera optimalt över alla plattformar. Med dagens snabba utveckling kan det vara svårt att optimera sajten till alla plattformar. Xavier Agnettis tips är att ta reda på var din trafik kommer från och lägga resurserna på den kanalen som är viktigast för ditt företag.

– Tänk öppet och anpassa dig inte till trender bara för att. Responsiv webb kan vara ett tillvägagångssätt, men mobilanpassad sajt kan fungera lika bra. Du måste utgå från dina behov och vad som bäst passar din verksamhet.

Anders Tufvesson, digital strateg på Ninetech, ställer sig frågan om vad som egentligen är mobilitet?

– Vad som är mobilt är inte en fast definition. För somliga är det att vara uppdaterade med den senaste tekniken och hänga med i utvecklingen. Men bara för att konkurrenten har fått ut en Iphone-app innebär det inte att du måste ha en också. Ta tid för analys och bevakning, se vad andra gör och agera därefter.

Anders Tufvesson beskriver mobilitet som att vara i rörelse. Saker som nedladdningshastighet, roaming och batteritid är saker som påverkar användarnas mobila beteende.

– Mobilitet är att vårda alla de här tekniska sakerna för att dina besökare får den uppmärksamhet de vill ha på din sajt. Mobilt är inte en teknisk fråga utan handlar i grunden om målgruppens beteende och behov.

– Och kom ihåg att storleken har betydelse. Lättnavigerade gränssnitt och enkelhet är jätteviktigt när er sajt visas på en liten skärm.

Darja Isaksson och Linda Tolj, vd respektive strateg på Ziggy Creative Colony, talade om mobilt bortom mobilen och de nya affärsmöjligheter som utvecklingen skapar.

Den nya generationen mobilanvändare är aktiva och uppkopplade mot internet konstant, från morgonen till sent på kvällen. Uppkoppling är inte längre något speciellt utan ett basbehov.

– I dag förväntar vi oss att vara uppkopplade konstant och alltid ha tillgång till den information och underhållning vill ha, säger Darja Isaksson.

2012 dök det upp ett stort antal streamingtjänster för film. Men den tjänsten som gick vinnande ur striden var Netflix, genom att tjänsten differentierar sig på en punkt.

– Det som Netflix har gjort bättre än sina konkurrenter är att de har mött de mobila konsumenterna på ett bättre sätt med bland annat personliga rekommendationer istället för generiska topplistor, säger Linda Tolj.

Genom den tekniska utvecklingen av mobila enheter uppstår möjligheten till nya betalningsmodeller. Realtidsuppdateringar av körbeteende genom gps-teknik skulle kunna användas för att påverka priset för försäkringspremie och självrisk för användaren. Folksam planerar att börja använda tekniken 2014. Under tester av tjänsten visade det sig dessutom att testpersonerna blev mer benägna att köra säkert.

– Utvecklingen händer nu och det är inte bara inom en bransch. Microsofts Kinect används i dag av företag för att skräddarsy skor och Tesco i Sydkorea har använt tunnelbaneväggar för att bygga upp en virtuell affär där kunderna shoppar med mobilen genom att scanna qr-koder, säger Linda Tolj.

– Vi har redan gått förbi att leva med en mobil livsstil. Vi befinner oss snarare i en responsiv verklighet där vi kan interagera med våra omgivningar, säger Darja Isaksson.