Crowdfunding handlar kortfattat om att 'ge mig pengar nu, jag ska försöka lyckas, och om jag gör det får du prylar av mig'.

– Vi crowdfundade vår egen crowdfundingsajt. Vi gick ut till våra nätverk på Facebook och sa att vi ska bygga en cool sajt för crowdfunding. Om du ger mig 200 spänn så får du en kram. Vi samlade 200 000 kronor på 2,5 månader och kunde lansera sajten och bevisa att det fungerar.

Det finns många som behöver pengar, men det finns också många som vill vara med på en resa och som vill bidra enligt Daniel Daboczy.

– I början av 2012 höll vi på att få igenom ett stöd från Innovationsbron. Deras krav var att du skulle ha minst en affärsängel med dig. Vi råkade få två med oss. En hittade vi via Twitter och den andra var en svensk affärsman som vi känt länge.

Men en av änglarna hoppade av.

– Det satte oss i en svår sits eftersom den kvarvarande affärsängeln hade "leverage" på oss. Han försökte få ner värderingen av bolaget. Vi gick tillbaka till Innovationsbron och sa istället att låt oss gå in med lite egna pengar samt erbjuda den första affärsängeln som hoppade av att bli delägare.

Hamburgerrestaurangen Flippin Burgers finansierades via Funded By Me.

– Jon var en typisk Stockholmshipster som satt hemma och experimenterade med att göra burgare. Han skapade världens finaste affärsplan i en prezi-presentation och gick till banken. De sa "skärp dig". Sedan kom han till oss. Jag försökte tala om hur vi jobbar, och att han måste tänka på hur han kan få folket därute att bli delaktiga i hans idé.

Totalt gick 150 personer in för att samla ihop 50 000 kronor, som i sammanhanget är småpengar enligt Daniel Daboczy. Under ett halvår utvecklades restaurangen och fortfarande, efter ett och ett halvt år, är det en timmes kö utanför restaurangen när den öppnas.

– CNN har sagt att det är topp fem restaurangen i Europa när det gäller det här segmentet.

– Vi befinner oss i ett paradigmskifte. Väldigt många pratar om att sprida, men sanningen är att idag vill vi vara delaktiga. Vi har äntligen kommit fram till en punkt där vi börjar förstå vad sociala medier är. Det som hänt är att vi vant oss vid att folk ber oss om att vara delaktiga och vi har vant oss vid att vilja vara delaktiga, säger Daniel Daboczy.

Fenomenet crowdfunding är urgammalt enligt Daniel. Det finns säkert många kyrkor i Göteborg som är crowdfundade enligt honom.

– Vår civilisation har insett att vi är starkare tillsammans.

Enligt Daniel Daboczy ska vi inte jaga kunder, vi ska jaga de som vill vara delaktiga.

– När vi byggde Funded By Me insåg vi att en "reward based model" inte skulle fungera. Vi i Europa vill bli delägare, inte bara deltagare. Därför byggde vi nästa version av tjänsten.

När man jobbar med crowfunding blir delägarna eller deltagarna ambassadörer för idén och kan också fungera som opinionsbildare eller påverka marknaden på flera platser samtidigt.

– Om ni vill göra något häftigt 2013 kanske ni kan hjälpa mig att förändra ett stelt system.